donderdag 25 februari 2010

Dag 5 - Huskey safari en skien bij -23

Na een rustige dag en laat thuis van de scootertocht gisterenavond hadden we allemaal een beetje startproblemen toen de wekker vanmorgen om 07.15 ging.
We hebben dus allemaal als een zombie een ontbijtje genuttigd en om 8.30u stonden we klaarwakker (dat ben je buiten zo) maar toch nog een beetje moe te wachten op het busje.
De verkleedpartij hadden we thuis al gehad omdat we gisterenavond de pakken en schoenen aan mochten houden (dat scheelde weer).

Na een rit van ongeveer 20 minuten kwamen we aan bij de Huskeyfarm, de eigenaar wilde gelijk onze aandacht, maar dat lukte niet helemaal aangezien we gelijk een stuk of 5 puppy's zagen lopen (wat een droppies).
Toch maar even naar de uitleg en aanwijzingen geluisterd, want we gingen toch echt een tocht maken en de honden trekken wel maar jij moet sturen.

Na de instructies kregen we allemaal een slee met 5 of 6 honden toegewezen.
Aad en Luus zaten samen op een slee (Luus zat Aad moest werken), Redmer en Chris deelden samen een slee en Twan, Max en Claudia ook.

Tjee zeg, dit moet je echt gedaan hebben, dit is zo waanzinnig gaaf, het is eigenlijk niet te beschrijven hoe bijzonder het is.
Die honden zijn zo gedreven, ze staan te springen in de lijn, blaffen zich helemaal schor en op het moment dat ze mogen rennen zijn ze gelijk stil.

In de bochten moet je meehangen, aansporen heeft geen zin ze lopen hun eigen tempo, heuveltje op moet je mee steppen, heuveltje af moet je een beetje remmen. Ten alle tijden moet je op de slee blijven staan en deze vasthouden, als je stil staat moet je ook op de rem blijven staan, doe je dat niet dan gaan ze er zonder je vandoor maar wel met de slee.

Nogmaals het is zo ontzettend gaaf, als je de kans krijgt (waar dan ook) dan moet je het zeker een keer doen. Het was een onvergetelijke ervaring.

Op de farm waar wij waren hadden ze 88 honden, het merendeel waren siberische huskey's, vanaf een maand of 8 mogen de honden voor de slee.
Gemiddeld lopen die dieren een kilometertje of 40 à 60 per dag, de jonge honden worden er na een rit uitgehaald en vervangen door de oudere.

Hoe verleidelijk het ook was we hebben de puppy's maar gelaten waar ze waren.

In de middag zijn Redmer en Max nog gaan skien. Nu ging het klunen een stuk beter. Het werd echter heel koud en als je gezicht er dreigt af te vallen moet je stoppen.

's Avonds lekker uit eten, niet te ver anders bevriezen er onderdelen van je lichaam waar je langer mee wil doen.

4 opmerkingen:

  1. hoi luitjes,

    Wat ziet dit er gaaf uit. Okee dit komt dan wel op mijn lijstje als ik nog eens in Lapland komt. Kan me voorstellen dat je door zo'n puppy weer in de verleiding kan komen maar die beesten hebben echt veel beweging nodig hoor en ik zie je nog niet zo snel in nederland achter een slee aan hangen ;-)

    Klaarblijkelijk een topdat!
    Geniet nog zo van de laatste dagen.

    Groetjes
    iedereen van de Leeuwenburg

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haallo Allemaal, Wat genieteten jullie van deze week ,wij vinden het ook geweldig hoe jullie het belevenen die nooie foto's erbij. Wij zijn er echt bij.Het is fantastisch en zo allemaal in de kou.Nou geniet er nog maar de laatste dagen.Groetjes rn veel liefs (O)Ma en (O)Pa.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo,
    Leuk om jullie blog te volgen, vannacht hou je je handschoenen zeker aan?
    groetjes Mariska en Randy

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jemig, wat een ervaringen zeg ! En wat een prachtige beesten, die husky's. Of ik de rest allemaal ook zou willen doen, moet ik me nog eens voor omdraaien in mijn warme bedje, maar met die husky's; zeker nog wel ooit !!

    BeantwoordenVerwijderen